相片打橫

作者: Elizazazalee 发表于 2014-2-22 14:48:16
1938 6

我的相片本來是打直的,upload時全變了打橫,我應如何調校?我用mac的

warren0713 發表於 2019-1-29 09:17:15 |顯示全部樓層
我都有呢個問題,我都係用mac
powergun 發表於 2019-1-29 09:29:29 |顯示全部樓層
用windows 10 都有呢個問題, 原來mac機都係咁, 應該係個photoviwer的人工智能太勁, 佢發覺張相應該係轉動90度會好d, 所以就自動幫你轉動, 呢個功能其實唔錯的, 只是實際上張相確係掉轉左的, 只要manual掉轉返去就得
B17 發表於 2019-1-29 11:35:27 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-1-29 09:29
用windows 10 都有呢個問題, 原來mac機都係咁, 應該係個photoviwer的人工智能太勁, 佢發覺張相應該係轉動90 ...

手機有sensor,知橫直,點解會出現呢個情形?
powergun 發表於 2019-1-29 11:42:03 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-1-29 11:35
手機有sensor,知橫直,點解會出現呢個情形?

情況都係差不多, 手機都係睇你打直定打橫影的, 相係不變的, 只是睇時有一d 類似人功智能的軟件去測量部電話的方向去判定打橫還是打直顯示出來的
B17 發表於 2019-1-29 11:53:17 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-1-29 11:42
情況都係差不多, 手機都係睇你打直定打橫影的, 相係不變的, 只是睇時有一d 類似人功智能的軟件去測量部電 ...

唔係架,張相儲存左orientation資料,所以d viewer知點顯示俾你睇
ET0404 發表於 2019-1-29 12:13:15 |顯示全部樓層
我用手機影相都係咁,依家先在手機相薄度Edit 張相,求其較下大細,save 後再上傳就冇事。